İstanbul Konuşmaları grubu İsrail’in gerçekleştirdiği saldırıların durdurulmasını talep etti
İstanbul Fatih’te devam eden İstanbul Görüşmeleri’nin bilim, sanat, fikir ve kültür dünyasının önemli isimleri, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarını kınadı.
Hekimoğlu Ali Paşa Kültür Merkezi’nde bir araya gelen katılımcıların yaptığı yazılı açıklamada, İsrail’in soykırım yaptığı belirtilerek, saldırıların bir an önce ve koşulsuz olarak durdurulması istendi. Bebek, çocuk, kadın, yaşlı ayırt etmeksizin tüm sivillere yönelik bombardımanın artık dayanılmaz hale geldiği vurgulandı.
Üç asılsız tezin gündeme getirildiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Gazze’de ABD ve Avrupa destekli İsrail terörü devam ederken maalesef bazı gruplar olayları yanıltmak ve tarih bilgisi olmayan insanları kandırmak için üç asılsız iddiayı gündeme getiriyor. Birincisi, Hamas’ın bir terör örgütü olduğunu ileri sürüyorlar. Bu argüman kullanılıyor. Siyonistler tarafından dünya kamuoyunu yanıltmak amacıyla yapılıyor.” Kullandıkları taktiklerden biri bu. Aslında Hamas kendi ülkesini savunan ulusal bir örgüttür. Yüzyıllardır yaşadıkları toprakları işgal eden Siyonist teröristlere karşı bağımsızlık için çabalayan Filistin Milli Güçleridir. Ayrıca Hamas, 2006 yılında Filistin’de ilk kez yapılan adil ve demokratik seçimlere katılmış ve yüksek oy oranına ulaşmıştı. Asıl terörist İsrail’dir. 75 yıldır devlet olmayan, Siyonist terör örgütlerinin kurduğu savaş suçlusu bu katil grubu, binlerce masum çocuğu ve çocuğu vahşice öldürmeye devam ediyor. Müslüman ülkeler İsrail’i acilen terör örgütü ilan ediyor ve ona karşı her türlü tedbiri alıyor. Her türlü yaptırımı uygulamak zorundadır.
İkinci iftira ise Filistinlilerin topraklarını Yahudilere sattığı tezidir. Bunun gerçek dışı olduğunu anlamak için Büyük Felaket Nakba olayına bakmak yeterli. 1948’de nüfusunun yüzde 80’i yurtlarından sürülen ve topraklarının dörtte üçü Siyonist teröristlerin işgal ettiği Filistinli Müslümanlar kime ne satabilirdi? Aslında işgalcilerin hiçbir zaman satın alma niyeti yoktu. Çünkü müsadere yoluyla gasp onlar için daha kolay ve ucuz bir yöntemdir. 19. yüzyılda Filistin’e yapılan ilk göç (Aliyah) sırasında, bazı Hıristiyan Araplardan satın alınan ve işlenen toprakların oranı yüzde bir bile değildir.
Üçüncüsü ise Birinci Dünya Savaşı’nda Arapların bizi arkadan vurduğu iddiası. İngiltere’nin savaştan çok önce bölgeye gönderdiği Lawrence ve Gertrude Bell gibi casuslar, İslam topraklarında yıllarca faaliyet göstermelerine ve dağıttıkları binlerce altına rağmen ancak Şerif Hüseyin ve oğullarını kandırmayı başarabildiler. Düzenli bir ordusu olmayan ve çevresindeki 3-5 bin Bedevi’yi İngiliz silahlarıyla donatan bu hainin Osmanlı ordusuna önemli bir kayıp verdiği söylenemez. Tam tersine Gazze’den, Kudüs’ten, Şam’dan, Bağdat’tan onbinlerce kahraman hem güney cephesinde hem de Çanakkale’de düşmana karşı savaştı ve bizimle birlikte şehit düştü. “Haçlı ve Siyonist propagandasından etkilenerek bu iftira ve iddialara inanmak, Filistinli Müslüman kardeşlerimizi terörist sanmak, cani işgalci İsrail’i kendini savunduğu için mazur görmek büyük bir yanılgıdır.”
İstanbul Sohbetleri Kümesinde yer alan isimler şöyle:
Abdulhamit Avşar, Abdullah Kılıç, Abdullah Uçman, Abdurrahman Şen, Ahmet Maraşlı, Ali Akben, Ali Erkan Kavaklı, Bekir Tuncel Salihoğlu, Bestami Yazgan, Bülent Katkak, Can Alpgüvenç, Davut Nuriler, Durali Yılmaz, Dursun Ali Taşçı, Dursun Gürlek, Ersin Nazif Gürdoğan, Fahri Sarrafoğlu, Fehmi Atay, Halil Ovalı, Haluk İmamoğlu, Harun Yöndem, Hasan Güneş, Hikmet Barutçugil, Hüseyin İpek, İhsan Işık, İhsan Kabil, İrfan Çalışan, İsmail Fatih Ceylan, İsrafil Kuralay, Mahmut Şener, Mehmet Arif, Mehmet Arif Vural, Mehmet Cangir, Mehmet Fatih Can, Mehmet Kamil Berse, Mehmet Nuri Yardim, Muhammet Sani Adıgüzel, Mehmet Uyar, Mesut Akşaman, Muammer Erkul, Muhsin Duran, Murat Sevinç, Müslim Ülgen, Mustafa Doğan, Mustafa Gül, Mustafa Az Önay, Mustafa Tuncel, Müslim Ülgen, Nazif Tunç, Necati Tuncer, Necip Dinç, Nurettin Taşkesen, Osman Karabacak, Recep Garip, Recep Koçak, Sabri Nergiz, Sait Yıldırımer, Sefa Saygılı, Selahaddin Eş Çakırgil, Selahattin Arslan, Suphi Saatçi, Sücaettin Fazilet, Süleyman Berk , Süleyman Zeki Bağlan, Şaban Çobanoğlu, Şerif Aydemir, Turgay Kaymakçı, Ünal Bolat, Volkan Vacit Daylan, Yalçın Ersan, Yaşar Karayel ve Yusuf Dursun.