Ekonomi

Türkiye İMSAD sektör paydaşlarıyla dünya ekonomisini değerlendirdi

Türkiye, yurt içi ve yurt dışından gelen yüksek talebi karşılayabilecek kapasiteye sahiptir.

Her ay yayınladığı raporlarla inşaat sektörünün nabzını tutan Türkiye İMSAD, dünya ve Türkiye ekonomisinin değerlendirildiği toplantıda şube paydaşlarıyla bir araya geldi. Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, Avrupa ve ABD’de inşaat sektöründe daralma beklentisi olduğunu belirterek, Türkiye’nin inşaat malzemeleri ihracatının büyük bölümünün bu bölgeleri kapsadığına dikkat çekti.

Türkiye İMSAD (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği)tarafından ilk kez düzenlenen “Sektörel Ekonomi Gündemi toplantısı 4 Mayıs 2023 Perşembe günü Demirdöküm ve GF Hakan Plastik’in katkılarıyla online olarak gerçekleştirildi. resmen işe başlama İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, Türkiye. buluşması; İnşaat malzemeleri sanayicileri, iş dünyasından isimler ve branş profesyonelleri tarafından ilgiyle izlendi. İş makinaları bölümünün geçmişine ve geleceğine ışık tutan etkinlikte, Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel,Dünya ekonomisindeki güçlenme trendleri ve seçim sonrası iş makineleri bölümünde yaşanabilecek senaryolar başta olmak üzere birçok konuya ilişkin detaylı analizlerini paylaştı.

“Önümüzdeki dönemi belirsiz kılan birçok sebep var”

Etkinlikte yaptığı açılış konuşmasında, Hem ülkemizden hem de yurt dışından gelen etkilerle yönümüzü bulmakta zorlanabileceğimiz, iddia gücümüzün zor olduğu, geleceğe bakarak öngörüde bulunabilme yeteneğimizin zorlaştığı, önümüzde büyük belirsizlikler içeren bir süreçteyiz. geçmiş daralmıştır. Bu süreçte önümüzü görebilmek ve belirsizlikleri daha belirgin hale getirebilmek için bu toplantıda bizlerle değerlendirmelerini paylaşacak olan Can Fuat Gürlesel hocamızın ücretli çalışmasına ihtiyacımız var.söyleyerek başlayarak Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu,O devam etti: ” Önümüzdeki dönemi bilinmez kılan birçok sebep var. Bu sebeplerden dolayı öncelikle dünya ekonomisinin nasıl değişeceği ve politikalarının nereye evrileceği gibi unsurlara sahip çıkmalıyız. Öte yandan ülkemizdeki ekonomi politikalarının ve seçimlerin etkisinin önümüzdeki dönemde ekonomimizi ve şubemizi nasıl etkileyeceği son derece değerlidir. Tüm bu faktörleri önceden tahmin edebilir ve hazırlıklarımızı buna göre yapabilirsek hem bölümümüze hem de ekonomimize daha büyük katkı sağlayacağımıza eminiz” dedi.

İnşaat malzemeleri sektörünün toplam üretim ve istihdam içindeki payı nedeniyle ülkemiz için stratejik değer taşıdığına dikkat çeken, Tayfun Küçükoğlu, İnşaat sektörünün endüstriyel tarafını temsil eden sektörümüz, ülkemizin dış ticaretine, istihdamına ve büyümesine sağladığı katkı ile taahhüt, mimarlık, emlak ve teknik müşavirlik departmanlarından ayrılmaktadır. Bu kapsamda 2022 yılında 33.74 Milyarlarca dolarlık ihracat rakamlarına baktığımızda tüm zamanların ihracat rekorunu kırdığımızı görüyoruz. Özellikle yılın ikinci yarısında yaşanan durgunluk telaşı ve piyasalardaki yavaşlamalar yıllık ihracatın gerilemesine neden oldu. 35 milyar doları aşmasını engelledi. Ancak 12 ayın tamamına baktığımızda bölümümüz Türkiye İMSAD Dış Ticaret Endeksi’nin ölçülmeye başlandığı 2013 Ağustos ayından bu yana ihracat rekoru kırmıştır. Kapasite açısından Türk inşaat malzemeleri sektörü, yurt içi ve yurt dışından gelen yüksek talebi karşılayabilecek güce ve yenilikçi anlayışa sahiptir. Bu nedenle bölümümüzün önümüzdeki süreçte daha uygun noktalara geleceğinin altını çizmek isterim.” söz konusu.

“ABD ve Avrupa’da inşaat sektöründe daralma öngörülüyor”

Toplantıda dünya ekonomisine ilişkin öngörülerini aktardı. Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürleselhalbuki “2023 yılına girdiğimizde dünya ekonomisinde yüksek enflasyon, sıkı para politikaları, hayat pahalılığı ve finansal istikrarsızlık gibi konularla ilgili çabalar ön plana çıktı. Bu çerçevede, yılın ilk 5 ayı sonunda küresel ölçekte uygulanan sıkı para politikalarının sonuç verdiğini, enerji krizinin çözüldüğünü ve enflasyonun düşmeye başladığını gördük. Ancak bu olumlu gelişmelere rağmen 2023 yılının tamamı için ortalamanın altında bir ekonomik büyüme öngörülüyor. Özellikle ABD ve Avrupa’da inşaat sektörünün küçülmesi bekleniyor. Bu durumda konut kredisi faizlerindeki artışın ve konut yapı ruhsatı sayılarındaki düşüşün etkilerini görmekteyiz. Türkiye iş makinaları ihracatının büyük bir bölümünü oluşturan bu bölgelerde daralma beklentisi sektörümüzün ihracatı açısından olumsuz bir durum oluşturmaktadır.dedi.

“Türkiye’nin ekonomik büyümesi yüzde 4 seviyesinde”

Türk ekonomisinin geldiği nokta ile ilgili analizlerini de aktardı. Dr Can Fuat  Gürlesel, “Makroekonomik göstergeler, ülkemizde kontrollü para/kur politikalarının uygulandığını gösteriyor. Sonuç olarak Türkiye’de   Dış ticaret açığı 120 milyar dolara, cari açık ise 55 milyar dolara yükseldi. Ancak söz konusu olumsuz tabloya rağmen ekonomik büyüme yüzde 4 seviyesinde kalıyor.ifadeleri kullandı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

haberkarapurcek.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu