Ekonomi

Gıda Fiyatları Dünya Çapında Düşmeye Devam Ediyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayınlanan uluslararası gıda emtia fiyat endeksi, Mayıs ayında hububat, bitkisel yağlar ve süt ürünleri fiyatlarındaki önemli düşüşler nedeniyle gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine geriledi. yıl.

FAO Gıda Fiyat Endeksi Mayıs ayında geriledi.

Yaygın olarak ticareti yapılan gıda emtialarının uluslararası fiyatlarındaki aylık değişimleri takip eden FAO Gıda Fiyat Endeksi, Mayıs ayında Nisan ayına göre yüzde 2,6 düşüşle ortalama 124,3 puan kaydetti. Bu tablo ile Mayıs ayı endeksi, Mart 2022’de ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesinin yüzde 22,1 altında kaldı.

Şeker ve et fiyatlarındaki artışa rağmen dünya gıda fiyat endeksi diğer ürünlerdeki sert düşüşlerle son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

FAO Hububat Fiyat Endeksi bir önceki aya göre yüzde 4,8 azalırken, dünya mısır fiyatlarında yaşanan yüzde 9,8’lik düşüş, üretimdeki olumlu seyir ve ithalat talebindeki durgunluğun etkili oldu.

Arz bolluğu ve Karadeniz Tahıl Girişimi anlaşmasının uzatılması nedeniyle dünya buğday fiyatları da yüzde 3,5 geriledi. Öte yandan, Asya’dan yapılan alımlar ve Vietnam ve Pakistan gibi bazı ihracatçı ülkelerdeki arzın daralması nedeniyle uluslararası pirinç fiyatları Mayıs ayında yükselmeye devam etti.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi de Mayıs ayında yüzde 8,7 düşerek bir önceki yılın seviyesinin ortalama yüzde 48,2 altına düştü.

Uluslararası hurma yağı fiyatları, uzun süredir zayıf olan küresel ithalat alımlarının en çok üretici ülkelerdeki üretim artışıyla aynı zamana denk gelmesi nedeniyle Nisan ayından bu yana açıkça düştü. Bu arada dünya soya fasulyesi yağı fiyatları, Brezilya’daki yüksek soya fasulyesi hasadı ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki beklenenden iyi stoklar nedeniyle üst üste altıncı ayda düştü. Kanola ve ayçiçek yağı fiyatları da küresel arzın bolluğu nedeniyle Mayıs ayında düşüşlerini sürdürdü.

FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, kuzey yarımkürede mevsimsel olarak yüksek süt üretiminin ihracat fırsatlarının artması ve uluslararası peynir fiyatlarındaki keskin düşüş nedeniyle Nisan ayına göre yüzde 3,2 azaldı.

Bununla birlikte, tereyağında olduğu gibi, Mayıs ayında süt tozu uluslararası fiyatları arttı.

FAO Şeker Fiyat Endeksi, Nisan ayına göre yüzde 5,5 artarak, bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 31 seviyesine ulaşarak üst üste dördüncü ay yükseldi.

Bu artışa, El Niño olayının gelecekteki mahsuller üzerindeki etkisine ilişkin artan endişeler ve Brezilya’daki soya fasulyesi ve mısır kaynaklı güçlü rekabetin neden olduğu nakliye gecikmeleri nedeniyle azalan küresel arz eşlik etti. Brezilya’da 2023 şeker kamışı mahsulü için olumlu tablo ve uluslararası ham petrol fiyatlarındaki düşüş, fiyatların aylık bazda yükselmesini engelledi.

FAO Et Fiyat Endeksi de, öncelikle Asya kümes hayvanı eti için devam eden yüksek ithalat talebi ve ABD’de sığır eti arzında devam eden sıkışıklık nedeniyle Mayıs ayında yüzde 1,0 arttı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu